Έχετε απορίες; Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις
Προτείνουμε να πλένετε τα δόντια σας 2 φορές τη μέρα 30΄μετά από κάποιο γεύμα. Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί περίπου 2 λεπτά κάθε φορά. Αν έχει προηγηθεί γεύμα που περιέχει οξέα όπως φρούτα, ποτά και γλυκά, το βούρτσισμα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικό, για να τα αφαιρέσετε σωστά.
Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Οι οδοντόκρεμες είναι υποβοηθητικά μέσα στοματικής υγιεινής και δεν θεραπεύουν την ουλίτιδα ή την περιοδοντίτιδα. Η αποτελεσματική αφαίρεση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας εξασφαλίζεται αποκλειστικά με το βούρτσισμα και την χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιων βουρτσών. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οδοντόκρεμες με μεγάλη περιεκτικότητα σε φθόριο που συμβάλλουν στην πρόληψη της τερηδόνας ή με σύνθεση που βοηθάει στον έλεγχο των φλεγμονών των μαλακών ιστών
Οι ενήλικες για προληπτικό έλεγχο καλό θα ήταν να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο. Βέβαια, εάν είστε έγκυος, καπνιστής ή έχετε κάποια πάθηση ίσως χρειαστεί να προγραμματίσετε πιο συχνές επισκέψεις.
Όχι. Τα στοματικά διαλύματα δε μπορούν να επιτύχουν την απομάκρυνση των μικροβίων από τις επιφάνειες των δοντιών. Πολλές φορές θα ακούσετε ότι μετά την χρήση κάποιου στοματικού διαλύματος σταμάτησαν τα ούλα να ματώνουν. Αυτό είναι τελείως παροδικό και οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες που εμποδίζουν την αιμορραγία. Ωστόσο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την διακοπή της χρήσης του στοματικού διαλύματος η αιμορραγία των ούλων επανεμφανίζεται. Τα στοματικά διαλύματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά για τον έλεγχο των μικροβίων, συμπληρωματικά της περιοδοντικής θεραπείας, είτε σε περιπτώσεις που κάποιος δε μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του όπως π.χ. μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση στο στόμα.
Είναι φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν. Μπορεί να παρατηρείται και κακοσμία. Οφείλεται στα μικρόβια, που βρίσκονται στη σχηματισμένη οδοντική τρυγία (πέτρα), η οποία έρχεται σε επαφή με τα ούλα. Η έλλειψη αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής, καθώς και οι κακότεχνες εμφράξεις (σφραγίσματα) και οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες κ.λπ.), συμβάλλουν στη δημιουργία τρυγίας. Η θεραπεία της επιτυχγάνεται με την επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό (αποτρύγωση) και την βελτίωση της στοματικής υγιεινής.
Είναι φλεγμονή που προσβάλει τους συνδετικούς ιστούς και το οστό που υποστηρίζουν τα δόντια. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από περιοδοντίτιδα δεν το γνωρίζουν γιατί αυτή εξελίσσεται χωρίς πόνο ή άλλα συμπτώματα για μεγάλο διάστημα, που μπορεί να είναι αρκετά χρόνια. Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα, όπως έντονη αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα, πρήξιμο σε διάφορα σημεία στα ούλα, κινητικότητα δοντιών, αλλαγή της θέσης των δοντιών ή κακοσμία του στόματος τότε η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει αρκετά και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Γι αυτό το λόγο, είναι αναγκαία η περιοδική επίσκεψη στον οδοντίατρο και ο έλεγχος των δοντιών και των ούλων, έτσι ώστε η περιοδοντίτδα να ανιχνεύεται σε πιο αρχόμενα στάδια, που μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα και δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας δοντιών.
Η όψη είναι ένα λεπτό κέλυφος. Μπορεί να είναι κατασκευασμένη από πορσελάνη ή ρητίνη και τοποθετείται στην μπροστινή πλευρά του δοντιού. Οι όψεις συνήθως χρησιμοποιούνται για την συγκάλυψη δυσχρωμιών, μικρή διόρθωση της θέσης δοντιών, βελτίωση της απόχρωσης και γενικότερα για την βελτίωση της αισθητικής
Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια βίδα σχεδόν πάντα κατασκευασμένη από τιτάνιο που ουσιαστικά αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού που λείπει. Πάνω στο εμφύτευμα στηρίζεται μια θήκη (κατασκευάζεται από μέταλλο και πορσελάνη ή μόνο από πορσελάνη) που αντικαθιστά το τμήμα του δοντιού που βλέπουμε μέσα στο στόμα μας. Το εμφύτευμα τοποθετείται μηχανικά μέσα στο οστό της γνάθου και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ενσωματώνεται ισχυρά σε αυτό, μέσω μίας βιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.
Άτομα με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό που τηρούν αποτελεσματική στοματική υγιεινή μπορούν να δεχθούν θεραπεία με εμφυτεύματα με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 100%. Ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα) δεν είναι καλοί υποψήφιοι για να δεχθούν εμφυτεύματα. Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων ενδείκνυται σε ασθενείς με περιοδοντική νόσο, αρκεί προηγουμένως να έχει επιτευχθεί θεραπεία της νόσου. Βαρείς καπνιστές (περισσότερα από 20 τσιγάρα/ημέρα) εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Η διακοπή ή η μείωση του καπνίσματος πριν την επέμβαση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων έχει ευεργετικές συνέπειες στην επιτυχία της θεραπείας.