Ακίνητη Προσθετική
Στην Ακίνητη Προσθετική, όπως κάποιος μπορεί να φανταστεί από το όνομα της, ανήκουν προσθετικές συσκευές οι οποίες είναι σχεδιασμένες να μένουν μόνιμα στην στοματική κοιλότητα, να είναι δηλαδή… ακίνητες!
Βασικός ρόλος των ακίνητων προσθετικών είναι να αποκαθιστούν δόντια τα οποία εκτεταμένες βλάβες ή δόντια τα οποία έχουν χαθεί. Ο τρόπος με τον οποίον παραμένουν ακίνητες στην στοματική κοιλότητα είναι με το να στηρίζονται σε υπάρχοντα δόντια, τα οποία όμως έχουν παρασκευασθεί με συγκεκριμένο τρόπο για να υπηρετούν τον ρόλο των στηριγμάτων. Η σχεδίαση, η κατασκευή και η λειτουργία αυτών των προσθετικών, διέπονται από τους νόμους της Βιολογίας και της Μηχανικής. Η κατανόηση αυτών των νόμων, η σωστή εκτίμησή τους και ο ισορροπημένος συνδυασμός τους αποτελούν βασική αναγκαιότητα της Ακίνητης Προσθετικής, η οποία συνιστά ένα θαυμαστό συνδυασμό Βιολογικής Επιστήμης και Τέχνης.
Στεφάνες (ή αλλιώς θήκες)
Οι στεφάνες είναι αποκαταστάσεις οι οποίες είναι σχεδιασμένες να καλύπτουν όλο το μέρος του δοντιού το όποιο είναι ορατό πάνω από τα ούλα. Είναι σχεδιασμένες να αποκαθιστούν το δόντι με τέτοιο τρόπο ώστε αισθητικά και μασητικά να φαίνεται και να λειτουργεί ως φυσικό.
Οι πιο κοινώς χρησιμοποιούμενες στεφάνες είναι κατασκευασμένες από μεταλλικό πυρήνα και εξωτερική πορσελάνη. Υπάρχει όμως η επιλογή κατασκευής τους είπε από Ζιρκόνιο είτε από Ολοκεραμικό υλικό. Οι τελευταίες, αν και έχουν μεγαλύτερο κόστος, παρουσιάζουν αισθητά καλύτερο βιομιμητικό αποτέλεσμα (μοιάζουν σαν φυσικά δόντια) και επίσης τα υλικά κατασκευής τους είναι πιο βιοσυμβατά.
Γέφυρες
Οι γέφυρες είναι ουσιαστικά πολλές στεφάνες ενωμένες μεταξύ τους. Κάποιες από τις στεφάνες των γεφυρών στηρίζονται σε φυσικά δόντια (στηρίγματα) και κάποιες από αυτές αντικαθιστούν δόντια που λείπουν όντως ανάμεσα σε στηρίγματα (ενδιάμεσα).
Όπως και οι στεφάνες οι γέφυρες μπορούν να κατασκευασθούν από συνδυασμό μετάλλου και πορσελάνης, από ζιρκόνιο ή από ολοκεραμικά υλικά, με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των υλικών κατασκευής να συμπίπτουν και πάλι.
Κινητή Προσθετική
Στην κινητή προσθετική ανήκουν οι συσκευές οι οποίες είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο φυσικά ενώ βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα αλλά επίσης είναι απαραίτητο να αφαιρούνται για την καλή στοματική υγιεινή. Σκοπός της κινητής προσθετικής είναι, όπως και της ακίνητης, να αποκαταστήσει τα δόντια που λείπουν και μαζί με αυτά να αποκαταστήσει την αισθητική και την λειτουργία του στοματομασητικού συστήματος. Ο κυριότερος, αλλά όχι ο μόνος λόγος, για τον οποίο επιλέγεται η κινητή προσθετική αντί της ακίνητης, είναι η αδυναμία των δοντιών που απομένουν να στηρίξουν μία ακίνητη προσθετική. Η κινητή προσθετική μπορεί να προσφέρει μία γρήγορη και τηρουμένων των αναλογιών οικονομική λύση για αποκατάσταση της αισθητικής και τις λειτουργίας του στοματομασητικού συστήματος σε ασθενείς με πολυάριθμες ή παντελείς ελλείψεις δοντιών.
Ολική Οδοντοστοιχία
Ολικές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που δεν υπάρχουν καθόλου φυσικά δόντια ή τεχνητά στηριγμένα σε φυσικά δόντια (ακίνητη προσθετική). Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κατασκευασμένες με 2 κυρίως υλικά: 1) το ακρυλικό το οποίο έχει ροζ χρώμα και είναι σχεδιασμένο να μοιάζει και αντικαθιστά τα ούλα τα οποία έχουν συρρικνωθεί λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης των δοντιών και 2) τα τεχνητά δόντια τα οποία στην συντριπτική πλειοψηφία των προσθετικών αυτών είναι επίσης κατασκευασμένα από ακρυλικό (στο χρώμα των φυσικών δοντιών) ενώ υπάρχουν και δόντια κατασκευασμένα από πορσελάνη τα οποία όμως δεν προτιμώνται λόγω του βάρους τους, της δυσκολίας στην επισκευή τους και του αυξημένου κόστους τους.
Μερική Οδοντοστοιχία
Μερικές οδοντοστοιχίες ονομάζεται οποιαδήποτε συσκευή είναι κατασκευασμένη να έχει κινητή λειτουργία, όπως και η ολική οδοντοστοιχία, αλλά έχει σχεδιαστεί για στοματική κοιλότητα στην οποία υπάρχουν ακόμη κάποια δόντια. Συνήθως οι μερικές οδοντοστοιχίες έχουν μεταλλικό σκελετό και ειδικούς συνδέσμους για να αγκιστρώνονται πάνω στα υπάρχοντα δόντια και λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο φυσικά γίνεται.